Средба на министерот Бајрам со градоначалникот на општина Велес Коцевски

 

Министерот задолжен за имплементација на Стратегијата за Роми 2014-2020, Музафер Бајрам денес оствари работна средба со градоначалникот на општина Велес Аце Коцевски.

 

„Усвоена Декларација за интеграција на Ромите“

На предлог на Република Северна Македонија на Самитот во Познањ кој се одржа 3-5 јули 2019 усвоена е Декларација на земјите од Западен Балкан за интеграција на Ромите во процесот на проширување на ЕУ, со што лидерите од регионот ја истакнаа потребата од заедничка заложба за засилување на интеграцијата на ромската популација, како една од најранливите групи во општествата во регионот. Тие се согласија дека економскиот просперитет на регионот мора да оди рака под рака со процесот на стабилна социјална интеграција. Затоа, лидерите на земјите од Западен Балкан ја усвоија оваа Декларација.

На иницијатива на Северна Македонија на Самитот во Познањ ќе биде усвоена Декларација на земјите од Западен Балкан за интеграција на Ромите во процесот на проширување на ЕУ

Еден од документите што ќе бидат усвоени на годишниот Самит за Западен Балкан што денеска и утре се одржува во Познањ, Република Полска, ќе биде и Декларацијата на земјите од Западен Балкан за интеграција на Роми во рамки на процесот на проширување на ЕУ.

Pages