Средба на министерот Ахмедовски со амбасадорот на Америка Бејли

16.05.2018

Министерот за координација и имплементација на Стратегија  на Ромите Ахмедовски денес оствари средба со Амбасадорот на Америка Бејли .

На почетоткот на средбата Ахмедовски го запозна Амбасадорот со работата на неговиот кабинет и проблемите во некои области со кој се соочува.  

Средба Ахмедовски – Станчиќ

04.05.2018

Денес во рамките на своите надлежности Министерот Ахмедовски оставри средба со директорот на Управа за развој и унапредување на образованието на јазиците на припадниците на заедниците,  Милутин Станчиќ.

Во рамки на средбата беа дискутирани неколку теми во насока на унапредувањето на образованието на ромската заедница во Република Македонија.  Министерот Ахмедовски укажа на потребата од функционална анализа за употребата на ромскиот јазик како изборен предмет во училиштата и на потребата од подготовка на учебници на ромски јазик за погорните одделенија во основните училишта.

Одбележан меѓународниот ден на детската книга – 2 април

02.04.2018

По повод меѓународниот ден на детската книга – 2 април, денес Министерот Ахмедовски учествуваше на заедничка дружба со децата Роми од центарот за ран детски развој при невладината организација Сумнал од Скопје.

Во рамки на оваа активност, Ахмедовски  имаше можност да ги слушне желбите на овие деца кои се однесуваат на професионална кариера. Понатаму, Ахмедовски на децата Роми им ја прочита приказната за Петар Пан, по што следуваше дискусија околу главните ликови во приказната.

Одржана средба на Министерот Ахмедовски со Директорот на Институтот Јонуз Емре, Шеќер

27.03.2018

Во насока на афирмирање на ромската култура, денес Министерот Ахмедовски оствари средба со Директорот на Турскиот културен центар- Институтот Јонуз Емре. На средбата беа најавени активностите со кои се предвидува Националниот координатор на Стратегијата за Роми 2014-2020 да ги реализира во соработка со Министерството за култура и Управата за развој на културата кај помалите етнички заедници.

Промоција на Програмата Ромактед “Промовирање на добро управување и зајакнување на Ромите на локално ниво“

Министерот Ахмедовски денес учествуваше на промоцијата на Програмата Ромактед која се однесува на Промовирање на добро управување и зајакнување на Ромите на локално ниво.  На овој настан покрај министрите Ахмедовски и Царовска, учество земаа и Никола Бертолини претставник од Канцеларијата на ЕУ во Скопје, претставници од Советот на Европа како и градоначалниците на повеќе општини.

Pages