Министерот Ахмедовски на тркалезна маса на тема: „Спроведување на Стратегијата за Роми и политиките за вработување“

19.09.2018

Министерот без ресор Аксел Ахмедовски денес учествуваше на тркалезна маса на тема: „Спроведување на Стратегијата за Роми и политиките за вработување“. Имајќи предвид дека Стратегијата за Роми во РМ 2014-2020 година е клучниот и водечки стратешки документ врз основа на кој се креираат политиките за поголема интеграција на Ромите во сите општествени сфери, на оваа тркалезна маса се дикутираше ефектот на политиките и мерките во приоритетните области, нивото на институционална поставеност и координација, како и реализација на политиките за активно вклучување на невработените лица. Министерот Ахмедовски истакна дека Владата на Република Македонија е определена да гради инклузивно општество и се стреми кон целосна социјална инклузија и на граѓаните Роми во Република Македонија.

Оглас за распределба на социјални станови во Кочани и Македонски брод

Министерството за транспорт и врски објави оглас за распределба на социјални станови во Кочани и Македонски брод.  Според објавениот оглас корисници на социјални станови може да бидат следниве категории на граѓани кои се станбено необезбедени:

 

Работна посета во Велес

29.06.2018

Министерот без ресор  Аксел Ахмедовски денес одржа работен состанок со градоначалникот на Општина Велес   Аце Коцевски и претставници од граѓанскиот сектор на кој се разговараше за состојбата на Ромите во Велес и нивните проблеми.  Притоа, министерот Ахмедовски го информираше градоначалникот за тековните активности на кабинетот како и за планираните активности  на полето на спроведувањето на Стратегијата за подобрување на состојбата на Ромите. Од страна на градоначалникот беше информирано за најзагрозените области во кои живеат Роми како и за проблемите со кои тие се соочуваат.

Остварена средба со директорот на Институтот Јунуз Емре, г. Шемсеттин Шеќер

20.06.2018

Министерот без ресор Аксел Ахмедовски, задолжен за имплементација на Стратегијата за Роми 2014-2020, денес во рамките на своите надлежности оствари средба со директорот на Институтот Јунуз Емре- Скопје г. Шемсеттин Шеќер.

Средбата се реализираше во насока на планирање на заедниќки активности со овој институт во делот на културата и почитување на заедничките вредности.

Pages