Промоција на Програмата Ромактед “Промовирање на добро управување и зајакнување на Ромите на локално ниво“

31.03.2018

Министерот Ахмедовски денес учествуваше на промоцијата на Програмата Ромактед која се однесува на Промовирање на добро управување и зајакнување на Ромите на локално ниво.  На овој настан покрај министрите Ахмедовски и Царовска, учество земаа и Никола Бертолини претставник од Канцеларијата на ЕУ во Скопје, претставници од Советот на Европа како и градоначалниците на повеќе општини.

Средба на министерот Ахмедовски со Амбасадорот на Швајцарија г-ѓа Сутер Тајада

19.03.2018

Министерот задолжен за имплементација на Стратегијата за Роми 2014-2020, Аксел Ахмедовски денес оствари средба со амбасадорката на Швајцарија во Република Македонија, Н.Е Сибил Сутер Тајада. 

На почетокот средбата Министерот Ахмедовски ја запозна Амбасадорката со работата на неговиот кабинет и истакна дека активно ќе се фокусира на ефикасна реазлизација на активностите во рамки на Стратегијата за Роми, реализацијата на препораките на Европската Комисија и надминување на негативните наоди утврдени при анализите за тековната состојба на Ромите. Како приоритет Ахмедовски ги истакна домувањето како поголем проблеми со кој се соочува интеграцијата на оваа заедница во Македонија.

Средба на министерот Aхмедовски со францускиот амбасадор г-дин Тимониер

19.03.2018

Министерот за координација и имплементација на Стратегијата за Роми и подбрување на состојбата на Ромите во Македонија, Аксел Ахмедовски денес оствари средба со амбасадорот на Франција во Република Македонија г-дин Тимониер.

На почетокот средбата Министерот Ахмедовски го запозна Амбасадорот со работата на неговиот кабинет и проблемски области со кои се соочува.

Како приоритетни области Ахмедовски ги истакна лицата без документи, домувањето, образованието и вработувањето главни проблеми со која се соочува ромското население во Македонија.

Pages